واکسن زدن به گوسفند

نکات مرتبط با واکسیناسیون گوسفند

واکسن زدن به گوسفندان در تمامی مزارع پرورش گوسفند باید با در نظر گرفتن موارد مختلف به صورت مرتب انجام شود. واکسیناسیون گله گوسفند نقش کلیدی در حفاظت از سلامت گله و پیشگیری از بیماری های زیان‌بار بر عهده دارد. چنانچه برنامه واکسیناسیون گله طبق اصول درست به صورت همیشگی توسط دامداران اجرا شود، بهره وری و سودآوری گله چندین برابر خواهد شد چرا که به جز کاهش خطرات مرگ و میر گوسفندان، هزنیه‌های مرتبط با درمان بیماری ها را نیز به شدت کم می‌کند.

البته تهیه برنامه واکسیناسیون و شیوه مصرف آن باید توسط دامپزشکان انجام شود.

جهت خرید آسان گوسفند زنده در کلانشهر تهران با ما در ارتباط باشید.

واکسن چگونه به سلامت بدن گوسفندان کمک می‌کند؟

واکسن‌های یک پاتوژن (عامل بیماری زا) کشته یا غیر فعال هستند که پس از تزریق شدن به بدن، سیستم ایمنی را تحریک کرده و سپس آنتی بادی آن در بدن تولید می‌شود. از آن زمان به بعد هر موقع گوسفند در معرض این عامل بیماری زا که ممکن است ویروس، باکتری یا میکروب باشد قرار بگیرد، بدن آمادگی دفع آن را خواهد داشت.

واکسیناسیون گله گوسفندان

بسیاری از واکسن‌ها به دوز اولیه و ثانویه نیاز دارند. مصونیت ایجاد شده از دوز اولیه به اندازه زمانی که دوز دوم تجویز می‌شود، قوی و طولانی نخواهد بود. در واقع باید بگوییم که در خصوص این نوع واکسن ها در صورت عدم دریافت دوز ثانویه، کارایی چندانی به وجود نخواهد آمد و به نوعی هدر دادن پول و زمان است.
در مواقعی که قصد تزریق چندین نوع واکسن مختلف را دارید، باید بین استفاده از هر نوع واکسن چند هفته فاصله در نظر بگیرید تا سیستم ایمنی بدن، بیش از حد تحت فشار قرار نگیرید. تعیین زمان درست با یک برنامه ریزی خوب و توجه به دوره‌های مختلف پرورش مثل جفت گیری، بره زایی، پرواربندی و … قابل مدیریت است.

به چه مواردی در هنگام واکسن زدن به گوسفندان باید دقت کرد؟

 

قبل از هر چیز باید دستورالعمل‌های روی بطری یا شیشه واکسن به دقت خوانده شود و طبق موارد ذکر شده در آن از واکسن مورد نظر استفاده شود.
در هر مرحله از برنامه تزریق واکسن باید تمامی جزئیات مثل تاریخ، نوع و دیگر اطلاعات ضروری ثبت شود. این کار علاوه بر کمک به مدیریت بهتر گله و هزنیه‌ها، از مصرف دوباره یک نوع واکسن برای یک یا چندین راس گوسفند در یک گله جلوگیری می‌کند. در نظر داشته باشید که تکرار یک نوع واکسن خاص در یک مدت کوتاه برای گوسفندان ممکن است خطر مسمومیت برای این حیوانات را به وجود آورد.
از اینکه واکسن‌ها دور از نور مستقیم خورشید و کودکان نگهداری می‌شوند، اطمینان حاصل کنید. برای نگهداری توصیه می‌شود که این محلول را درون یخچال قرار با دما معمولاً بین 3 تا 8 درجه سانتی گراد قرار دهید.
در ضمن اگر واکسن یخ زده باشد، پس از مشورت با دامپزشکان نباید از آن استفاده کرد زیرا مطابق با دستورالعمل مصرف، واکسن‌های نسبت به دمای پایین بسیار آسیب پذیر هستند و کارایی خود را از دست می‌دهند.
در زمان پایین عملیات واکسیناسیون گله گوسفندان، باید سرنگ و سوزن‌های یکبار مصرف را به خوبی درون یک ظرف مخصوص قرار داده و طبق نکات مطرح شده بر روی ظرف واکسن آنها را از محوطه دامداری خارج کنید.
برای واکسن هایی که نیاز به مخلوط کردن دارند، باید حتما قبل از استفاده محتویات ظرف واکسن به خوبی تکان داده شود. اگر از زمان مخلوط شدن، مدت زیاد بگذرد به دلیل ته نشین شدن دوباره باید واکسن بهم بخورد.

درباره مهم ترین بیماری های گوسفندان اینجا بخوانید.

چگونه واکسن را به گوسفند تزریق کنیم؟

واکسن برای گوسفند

طریقه مصرف بیشتر واکسن ها بدین صورت است که در دو طرف گردن زیر پوست گوسفندان، تزریق آن انجام می‌شود. برای بره های کوچک تر، کمی پوست این ناحیه را با دست نگهدارید و سپس مایع را به موازات پوست بره تزریق کنید. البته قبل از مصرف باید نحوه تزریق واکسن که عضلانی باشد یا زیرجلدی پرسیده شود.

برای هر بار استفاده باید از سرنگ‌ها و سوزن‌های جدید و تازه استفاده نمایید. با اینکه این کار را پیشنهاد نمی‌کنیم اما اگر تهیه سرنگ و سوزن یکبار مصرف برای شما دامداران مقدور نبود، می‌بایست آنها را با جوشاندن به مدت حدودی 25 تا 30 دقیقه دوباره استریل کنید. اگر هم قصد دارید کار واکسن زدن را با سرعت بیشتری انجام دهید، می‌توانید از سرنگ های خودکار استفاده نمایید.

قبل از تزریق هرگونه واکسن از تمیز و خشک بودن محل تزریق واکسن اطمینان حاصل کنید و از سوزن‌های استریل شده استفاده کنید. همچنین مطمئن شوید که هیچ گوسفندی که قصد واکسیناسیون آنها را دارید، بیمار نباشند و بهتره از پاک کردن محل تزریق با مواد ضدعفونی خودداری کنید زیرا که این کار می‌تواند اثر بخشی واکسن را تا حدودی کاهش دهد.

در طول اجرای این فرایند هم بهتره که از دادن هر گونه داروی دیگر به گوسفندان واکسن زده شده، خودداری کنید.
برای گوسفندان آبستن هم باید بسیار بیشتر مراقب باشید چون که واکسن زدن به آنها به جز ایجاد استرس زیاد برای این حیوانات ممکن است برای سلامتی جنین و خود میش هم خطرناک باشد. از واکسیناسیون میش‌های باردار حدود 2 هفته قبل از زایش خودداری باید کرد.

اگر سوالی در مورد استفاده از دیگر دارو‌ها به صورت همزمان با واکسیناسیون و نحوه مصرف آنها دارید باید حتما با دامپزشکان تماس بگیرید.
هرگز اجازه ندهید که گوسفندان در حین واکسیناسیون حرکت زیادی کنند. باید به گوسفندان در کمال آرامش واکسن تزریق شود.

اگر از مرحله قبل مقداری واکسن باقی مانده است، به هیچ وجه نباید دوباره از آن استفاده کنید، زیرا ممکن است به دلیل نگهداری نادرست دچار آلودگی شده باشد. پس از هر بار تزریق واکسن، مقادیر اضافی آن را دور بیاندازید.

پیشنهاد می‌شود که کل گله گوسفندان را در یک مرحله واکسینه کنید و در موارد خاص که گله بزرگ است باید گوسفندان را به چند بخش مجزا برای انجام این کار در روزهای بعد تقسیم بندی نمایید.
عملیات واکسیناسیون می‌بایست توسط دامپزشک یا افراد باتجربه انجام شود. اگر فردی که گوسفندان را واکسینه می‌کنند علائم بیماری دارد یا دچار حساسیت دارویی است باید از انجام دادن این کار خودداری کند.

برای اینکه سلامت گله گوسفند خود را تضمین کنید، به جز واکسن زدن، رعایت نکات بهداشتی در جایگاه و استفاده از جیره غذایی خوب، باید همیشه حیوانات سالم خریداری کنید و حدود 2 هفته گوسفندان جدید را در محیطی خاص قرنطینه نمایید.

آخرین و ارزان ترین قیمت گوسفند زنده را از ما بخواهید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا