اخته کردن گوسفند و بز

اخته کردن بره و بزغاله

شناخت مزایا، معایب و نحوه اخته کردن گوسفند و بز

اخته کردن عبارتست از برداشتن بیضه ها با استفاده از جراحی یا به طور درمانی که باعث تحليل رفتن بیضه ها می شود. اخنه کردن باعث کاهش سرعت رشد عمومی بدن دام می گردد و محدودیت رشد عضلات و تولید گوشت در دام را به دنبال دارد. بعضی از افراد معتقدند به علت عقیم شدن حیوان در فعالیت های جنسی انرژی از دست نمی دهد و سریع تر بره و بزغاله چاق می شود.

در صورتی که تحقیقات نشان داده که با عقیم کردن حیوان، سرعت رشد بیشتر نمی شود بلکه کمی هم کاهش پیدا می کند. لاشه دام اخته شده نسبت به بره و بزغاله غیر اخته چربی بیشتری خواهد داشت. هم چنین اخته کردن دام باعث می شود که بازده ای غذایی در دام کاهش یافته و نسبت حجم عضلات در قسمت های با ارزش لاشه مانند ران، کم و چربی ذخیره زیاد می شود.
اخته کردن باعث ایجاد تنش در حیوان می شود و در چند روز ابتدایی مصرف خوراک به علت اخته کردن به شدت کاهش می یاید و حیوان لاغر می شود.

جهت آشنایی با شیوه های پاستوریزه کردن شیر خواندن این مقاله تخصصی را به شما عزیزان پیشنهاد می دهیم.

عقیم کردن بره

بلوغ جنسی زودرس بزغاله های نر باعث بدبو شدن و کاهش کیفیت گوشت می شود. بوی بد گوشت بزغاله های نر ناشی از هورمون های آندروژن می باشد که از بیضه ترشح می شود.
با از کار انداختن بیضه این هورمون ها کمتر ترشح می شود و باعث آرام تر کردن حیوان و از بین بردن بوی خاص نرینگی می شود.

چنانچه به دنبال اطلاع از نحوه خرید گوسفند زنده به صورت آنلاین در تهران با قیمتی مناسب هستید، بر روی لینک مشخص شده کلیک نمایید.

اخته کردن بزغاله های نر باعث کاهش وزن روزانه می شود و همین طور در ماه اول پروار افت وزن و کاهش مصرف خوراک به دلیل استرس حاصله از اخته کردن زیاد می باشد. البته کیفیت گوشت بزغاله های نر اخته شده از نظر مزه و تردی گوشت بسیار بهتر از گوشت بزغاله های اخته نشده می باشد. هم چنین بوی نامطبوع کمتری در گوشت بزغاله های اخته شده احساس می شود. به هر حال به دلیل افت وزن و کاهش بازده ای غذایی، اخته کردن بره و بزغاله پرواری توصیه نمی شود.

مزایای اخته کردن گوسفند و بز

 

اخته کردن بزغاله نر

دامدارانی که دارای گله داشتی بز و گوسفند می باشند معمولا هزینه ای برای نگهداری جداگانه بره و بزغاله های نر از گله ی داشتی به لحاظ بلوغ جنسی زودرس شان تحمل می نمایند. این دامداران می توانند با انجام عمل اخته، بلوغ جنسی را در بره ها و بزغاله های نر از بین برده و دام های نر اخته شده را همراه گله نگهداری کرده و از پرداخت هزینه های اضافی جلوگیری نمایند.

 

آموزش اخته کردن :

اخته کردن به روش های مختلف می تواند انجام گیرد که عبارتند از:

پنس اخته گوسفندی

  1.   استفاده از پنس اخته (بوردیزو) که باعث قطع بند، رگ و پی بیضه شده و به پوست آن صدمه نمی زند و ظرف مدت دو دقیقه کلیه فعالیت های بیضه از بین می رود. اندازه ی بیضه به تدریج کاهش یافته تا حدی که فقط پوست بیضه باقی می ماند. روش کار بدین ترتیب است که بند بیضه را پس از این که بیضه ها را کاملا به داخل غلاف بیضه (به کمک دست) هدایت کردند داخل دهانه پنس قرار می دهند. سپس پنس را می بندند تا بند بیضه مدتی (1تا 2 دقیقه) در فشار دهانه پنس قرار گیرد. بدین ترتیب ارتباط رگ های بند بیضه با بیضه قطع گردیده و پس از مدتی بیضه تحلیل می روند.
  2.  استفاده از حلقه ی لاستیکی: در این روش حلقه ی لاستیکی بسیار مقاوم و سختی را به کمک وسیله مخصوص به دور بند بیضه قرار میدهند و در حدود 3-2 هفته رگ های خونی بیضه را از کار می اندازد و باعث اخته شدن حیوان می گردد.
  3. بیرون کشیدن بیضه: در روش های سنتی با بریدن پوست بیضه و یک مرتبه کشیدن هر بیضه انجام می شود که این روش توصیه نمی شود.

در افشار شیپ بخوانید: آگاهی از خواص شیر گاو، گوسفند و بز

عقیم سازی بره

توضیحات تکمیلی در مورد روش استفاده از حلقه های لاستیکی جهت عقیم سازی بره های نر:

حلقه های لاستیکی به دلیل استحکام بالا به خوبی بر روی کیسه بیضه قرار می‌گیرند و ذخیره خون در این قسمت از بدن گوسفندان را کاهش خواهد داد. حلقه‌های لاستیکی باید با استفاده از پنس مخصوص گشاد کردن در محل اتصال بیضه به بدن قرار گیرند. در این روش تا زمانی که بافت ‌ها بر اثر فشار، بی حس شوند (حدود 30 دقیقه)، درد وجود دارد.

بیضه و کیسه بیضه در مدت 2 تا 3 هفته خشک شده و می‌افتند. برای اخته کردن دام‌هایی که به فتق بیضه دچار هستند نباید از چاقوی اخته یا پنس گشاد کننده استفاده کرد. اخته کردن باید در فصول بهار و تابستان انجام گیرد، زیر دام‌های اخته شده در شرایط آب و هوای سرد و مرطوب، دیرتر بهبود می‌یابند.

استفاده از پنس مخصوص اخته کردن:

از پنس بردیزون برای اخته کردن دام های بزرگ و مسن نظیر اسب و گاوهای نر جهت کار کشاورزی استفاده می‌شود. برای این منظور باید بیضه ها را به نوبت مالش داد تا بند بیضه داخل کیسه قرار بگیرد. سپس پنس را به نحوی روی بیضه قرار داد که بتواند بند بیضه را در داخل کیسه بیضه نگه داشت. پس از اطمینان از وجود بند بیضه در زیر پنس، به مدت ده ثانیه با فشاری آرام نگه داشته می‌شود. اگر این روش به درستی انجام گیرد، پنس، بند بیضه را به نحوی قطع می‌کند که قادر به انتقال اسپرم نباشد. بیضه ها نیز پس از مدتی به دلیل قطع جریان خون خشک می‌شوند. اگر اندازه بیضه ها پس از 1 تا 2 روز کاهش نیابد باید عمل اخته کردن دوباره تکرار شود. در این روش احتمال ورم کیسه بیضه وجود دارد.

جهت آشنایی با 8 مشکل رایج در زمان تولد بره گوسفندان این لینک را دنبال نمایید.

نتیجه گیری:

اخته کردن یا کشیدن بیضه گوسفندان نر در کل با هدف کم کردن جنب و جوش و بالابردن میزان وزن گیری و کاهش مصرف انرژی دام انجام می‌شود.  در ضمن عقیم سازی یا اخته کردن به حذف ویژگی زاد و ولد بره‌های نر به واسطه برداشتن اندام های تناسلی منجر خواهد شد.

1 دیدگاه دربارهٔ «اخته کردن بره و بزغاله»

  1. علی اصغر مونسان

    ممنون از مقاله خوبتون

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا